Deze website is geheel AI-vrij geproduceerd.

Dit Was Het Nieuws


Drie jaar lang (2019-2022) was ik redactielid bij dit klassieke satirische programma, waar niets te dol was. Grappen (her)schrijven, items produceren en samen het programma in elkaar zetten.


Ik begon ooit als grappenschrijver voor DWHN, na mijn mislukte avontuur als stand-up comedian. Als tiener was het mijn lievelingsprogramma, echt iets waar ik voor thuisbleef. Redactiechef Eric van Sauers gaf me altijd veel vertrouwen, maar het was vreemd om vanuit huis grappen in te sturen, zonder enige binding met het programma (ik werd per uitgekozen grap betaald).

Een compilatie van mijn grappen uit die tijd.

Nadat ik Eric een verbolgen mail met kritiek op de inhoudelijke koers van het programma stuurde, nodigde hij me prompt uit om redactielid te worden. Na een gesprek met zijn compagnon Koos Terpstra kon ik beginnen.

Dit Was Het Nieuws bestaat al heel lang (ik mocht het 25-jarig bestaan meemaken) en werkte nog op een vrij ouderwetse manier. Maar ik voelde vanaf het begin veel warmte en respect voor de professionaliteit waarmee het gemaakt werd. Presentator Harm Edens werkt ongelofelijk hard. Teamcaptains Peter Pannekoek en Jan Jaap van der Wal zijn altijd scherp en voorbereid.

Onze taak als redactie was om het geraamte van het programma in elkaar te zetten: het quizdeel over het laatste nieuws, de grappen van Harm (selecteren en zelf (her)schrijven) en allerlei gekkigheid. Het vergde enorm veel detail- en selectiewerk om dat elke week, zeven weken lang, klaar te zetten. Ik leerde in hoog tempo enorm veel over oneliners schrijven en het produceren van een tv-programma.

Tijdens de coronacrisis maakten we het programma zonder publiek en met beperkte capaciteit. Ik heb er enorm veel gelachen, en soms wat frustratie gevoeld omdat mijn smaak geen aansluiting vond. Wat overheerst is de dankbaarheid voor de kans op deze ervaring en drie intense, maar leuke jaren.
Dit Was Het Nieuws

︎ nieuwste Kopstuk    X  

© Rutger Lemm