Onze Dieren (2017)


Voor uitgeverij De Geus mocht ik een dierenboek samenstellen, vol met persoonlijke essays van schrijvers over hun (huis)dier. Dat komt goed uit, want ik ben op Dierendag geboren en woon inmiddels samen met een imker, een konijn en een mensenkind (die alledrie ook in het boek voorkomen). Het is een boek vol beestachtige levenslessen geworden, vol met mooie stukken van zeer getalenteerde (en leuke) collega’s, die ik mocht redigeren.


Soms heb je minder seks dan je cavia’s. Soms is een kat de meetlat van je relatie. Soms heb je een konijn nodig om over je bindingsangst heen te komen. Soms word je tegen wil en dank verliefd op een Afrikaanse reuzenslak. En als je een schrijver bent, gebruik je dat als inspiratiebron voor een onvergetelijk stuk.

Dat deden de interessantste schrijvers van nu voor Onze Dieren. In deze geestige, persoonlijke essays komt een complete diergaarde voorbij: de kippen van Jan van Mersbergen, het keffertje van Elfie Tromp, de hagedis van Henk van Straten, de kat van Georgina Verbaan, en nog veel meer beesten om al lezend van te gaan houden.

Bestel hem hier!

“Een fijne bundel, waarin schrijvers door het liefhebben van het dier ook de mens leren liefhebben. Wat dat betreft is het een pleidooi om dieren in huis te blijven houden. Dat komt in elk geval ten goede aan de literatuur – en aan de liefde.” **** – NRC Handelsblad

“Fijne dierenverhalen. Mooie en grappige essays.” -Margriet


Een grootse mislukking (2015)


Dit boek is een verzameling van waargebeurde verhalen over perfectie en falen.


Ze zijn los of als geheel te lezen. In mijn leven gaan voortdurend dingen mis. Als kind stootte ik regelmatig mijn melkbeker om, tot grote irritatie van mijn vader. Ik maakte een soloreis naar Iran, maar keerde voortijdig terug. En lange tijd lukte het me niet om tijdens de seks een hoogtepunt te bereiken. Telkens kwam de werkelijkheid niet overeen met mijn fantasie en stelde ik mezelf onvermijdelijk teleur. Door een burn-out realiseerde ik me dat iedereen doet alsof, dat het perfecte geluk op Facebook en Instagram, in de sportschool en bij De Wereld Draait Door een spel is waar ik niet langer aan mee wil doen: schoonheid schuilt juist in de imperfectie.

In dit boek (mijn eerste) ben ik genadeloos voor de wereld om me heen, maar vooral voor mezelf. Aan de hand van anekdotes, reisverhalen, de geschiedenis, stand-up comedy, Nietzsche, Woody Allen en Girls vertel ik het verhaal van mijn moeizame volwassenwording in een steeds gecompliceerdere wereld.

Bestel hem hier.


 In de media 

“Een ding is zeker: Een grootse mislukking is grappig. De anekdote over de green smoothie is geniaal.” – Boekenkrant.com

“Lemm toont zich een uitstekende verteller… Een verzameling scherpe essays in columnstijl, waarvan je af en toe eentje leest, hardop grinnikt en dan weer diep zucht.” – *** De Morgen

“‘Een grootse mislukking’ is een aanstekelijk geschreven boek. Het dwingt je bij jezelf te rade te gaan en lokt beurtelings een lach en plaatsvervangende schaamte op.” – *** Cutting Edge

“Lemm legt gedurfd zijn ziel en zaligheid bijna driehonderd pagina’s lang uiterst humoristisch op tafel.” – **** Nieuwe Revu

Sfinx: 13 essays over de man (2020)


Voor deze essaybundel schreef ik over de confrontatie met mijn mannelijke privileges die het vaderschap met zich meebracht.


In dertien persoonlijke feministische essays onderzoeken schrijvers als Maartje Laterveer, Marja Pruis, Naema Tahir en Nelleke Noordervliet wat het betekent om vrouw te zijn in de huidige tijd

In Sfinx buigen dertien mannelijke essayisten zich over onderwerpen als vriendschap en loyaliteit, ongenaakbaarheid en kwetsbaarheid, macht en kracht en de complexiteit van mannelijkheid. ‘Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt’, schreef Simone de Beauvoir. Maar hoe zit het met de man? In vergelijking met de talloze reflecties en analyses op vrouwen en vrouwelijkheid, is het wat mannen en mannelijkheid betreft opvallend stil gebleven. Hoog tijd voor een essaybundel die daar verandering in brengt.

In tijden van #MeToo en toxic masculinity, waarin volgens sommigen ‘de man geen echte man meer kan zijn’, is de noodzaak groter dan ooit om na te denken over de vraag: ‘Wat maakt de man?’ Met essays van Mohammed Benzakour, Maurits de Bruijn, Maxim Februari, Peter Giesen, Martin de Haan, Lotfi El Hamidi, Thomas Heerma van Voss, Hans Hogenkamp, Maartje Laterveer, Rutger Lemm, Jan van Mersbergen, Tjeerd Posthuma, Casper Thomas en Nathan Vos.

Bestel hem hier.



De wereld in jezelf (2018)


Zeer vereerd dat mijn essay ‘Een man met een vrouwenprobleem’, over niet kunnen klaarkomen, geselecteerd werd voor deze bloemlezing van 60 essays uit de 21e eeuw uit Nederland en Vlaanderen.


Het essay, het meest vrije genre in de literatuur, is de laatste jaren aan enorme veranderingen onderhevig. Wat ooit een speelplaats was voor schrijvers om kunst en wereld, mens en maatschappij uit te leggen, is nu veel meer een plek waar herinneringen worden opgediept en identiteiten worden gecreëerd. Tien jaar na Joost Zwagermans monumentale bloemlezing van de Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 200 essays trekken Nina Polak en Joost de Vries het essay de 21ste eeuw in. In De wereld in jezelf hebben zij vijftig hedendaagse essays van Nederlandse en Vlaamse auteurs bijeengebracht die laten zien hoe sprankelend en levend het essay vandaag de dag is – en ook hoe persoonlijk en authentiek.

Bestel hem hier.



︎ nieuwste Kopstuk    X  
Kopstuk 23: Hanna van Vliet

︎︎︎ overzicht van alle afleveringen 

© Rutger Lemm